Elem és akkumulátor hulladékokkal kapcsolatos tájékoztató

szemetesFelhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hulladékká vált elemek és akkumulátorok kizárólag a kommunális hulladéktól elkülönítve, szelektíven gyűjthetők és ártalmatlaníthatók! Nem kerülhet a települési hulladékok gyűjtésére szolgáló lakossági gyűjtőedénybe, települési hulladékként nem ártalmatlanítható.

Erre figyelmeztet a termékeken, vagy az egyéb tájékoztató anyagokon feltüntetett, elkülönített hulladékgyűjtésre utaló áthúzott, kerekes gyűjtőedény jelölés is. A jelölés alatt esetlegesen megadott nehézfém vegyjele (Hg – higany, Cd – kadmium, Pb – ólom) a meghatározott határétéket meghaladó nehézfém-tartalomra utalhat.

Miért lehet veszélyes az elem és akkumulátor hulladék?

Az elemek és akkumulátorok tartalmazhatnak veszélyes anyagokat (például nehézfémeket; kenőolajat), melyek a kommunális hulladékokkal együtt kezelve komoly környezeti és természetvédelmi problémákat okozhatnak, ezért fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára (lomtalanítás során sem), és ne helyezzük ki őket a természetbe sem.

A nem megfelelően gyűjtött elem és akkumulátor hulladékok a talajba és a vizekbe kerülve a természetre és az emberi egészségre veszélyt jelenthetnek.

Egyes, az általunk forgalmazott elektromos és elektronikai berendezések tartalmazhatnak elemeket, valamint Li-Ion, Ni-Mh, Ni-Cd akkumulátorokat is. Az elemek és akkumulátorok pontos típusa az elektromos és elektronikus berendezés csomagolásán és/vagy használati utasításában található meg. Az elhasznált akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azok felhasználó általi eltávolítása nem javasolt. Amennyiben a berendezésekben található akkumulátor cseréje szükséges, keresse fel a 1151 Budapest, Harsányi Kálmán utca 83-85. szám alatt található szervizünk, és kérje szakembereink segítségét.

Mit tehet, ha elem, akkumulátor hulladéka keletkezett?

Az elem- és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 445/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseinek megfelelően a Ramiris köteles biztosítani a keletkező elem és akkumulátor hulladéknak a jogszabály szerinti átvételét és gyűjtését.

A Korm. rendelet előírásai alapján vásárlóink, illetve a hulladékbirtokosok számára biztosítjuk, hogy elem és akkumulátor hulladékuktól térítésmentesen válhassanak meg.

A Ramiris az alábbi telephelyén, nyitvatartási időben, átvételi pontot működtet:

  • Depocentrum
    1151 Budapest, Harsányi Kálmán utca 83-85.

De vásárlóink az ország bármely más, elem és akkumulátor gyűjtőpontján leadhatják az elem, akkumulátor hulladékukat, hiszen a Ramiris a használt elemek és akkumulátorok átvételével, visszavételével, gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos valamennyi felmerülő költséget viseli, és erre garanciát vállal.

Az átvételi, gyűjtési, kezelési és tájékoztatási kötelezettségeket az általunk megbízott Közvetítő Szervezet közreműködésével teljesítjük. Kötelezettséget vállalunk, hogy a forgalomba-hozatali helyekről, az elem és akkumulátor hulladékok környezetszennyezést kizáró átvételét, rakodását, elszállítását, jogszabályokban meghatározott dokumentálását - a Közvetítő Szervezet közreműködésével végezve - biztosítjuk.

További információk

A Ramiris környezetbarát megoldásairól, hulladékkezelési politikájáról a kornyezetvedelem@ramiris.eu e-mail címen érdeklődhet.